Armagnac (een drank die evenals Cognac de naam van de geboortestreek draagt) is een Eau-de-Vie de Vin die in het oude Graafschap Armagnac een eigen Appellation Controle (A.C.) heeft, een door de overheid vastgestelde en gecontroleerde productaanduiding. De volgende A.C.'s gelden voor deze gebieden:
A.C. Armagnac
A.C Bas Armagnac A.C. Haut-Armagnac
A.C. Tenarze
In tegenstelling tot Cognac worden bij Armagnac de A.C.'s vaak wel op het etiket vermeld.
Overeenkomst en verschil met Cognac
In de Armagnac heerst een landklimaat; het weer is er droger, stabieler en warmer dan in de Charente. De bodem in Armagnac bevat veel minder kalk dan die in de Charente. Daardoor is Armagnac wat minder elegant dan Cognac. Ook in het distillatieproces treden grote verschillen op. In de Armagnac-streek gebruikt men de Alambic Armagnacais, een distillatieketel waarbij zonder onderbreking wijn wordt aangevoerd en alcohol wordt afgegeven. Dit distilleerproces voltrekt zich in n keer, via vijf kamers. Meestal zal men bij Armagnac niet hoger afstoken dan tot 55%. Daardoor kunnen meer smaak- en bouquetstoffen overgaan, maar ook meer ongewenste stoffen. Het bouquet en de smaak van Armagnac kan daarom weliswaar forser zijn, maar is minder verfijnd dan Cognac. Voor Armagnac gelden de volgende rijpingsaanduidingen :
- *** minimaal 1,5 jaar rijping
- V.S.O.P minimaal 4 jaar rijping
- Hors d'Age minimaal 5 jaar rijping
Armagnac is een digestief, dat steeds meer consumenten aanspreekt.
Armagnac is een digestief, dat steeds meer consumenten aanspreekt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten