h

h
Niet alle produkten zijn in alle Mitra slijterijen te koop en voor sommige artikelen geldt op = op

woensdag 11 december 2013

Trappistenbrouwerij de Kievit met Zundert.

Voor het eerst in 125 jaar opent in Nederland een nieuwe trappistenbrouwerij haar deuren. Dat is bijzonder, want wereldwijd zijn er maar negen brouwende trappistenkloosters. Daarvan staan er nu twee in Nederland. Vanwege de kwaliteit en de bijzondere herkomst behoort trappistenbier tot de meest gewilde bierspecialiteiten.  



Trappistenbrouwerij De Kievit van Abdij Maria Toevlucht brouwt maar één type bier. Het heeft de naam Zundert, eenvoudigweg naar de plaats van herkomst. Zundert trappist is een kopergoud bovengistend bier met acht procent alcohol. Het bier gist na op fles. De monniken van Abdij Maria Toevlucht hebben gekozen voor een bier dat ze een ‘beetje weerbarstig’ noemen. Dat wil zeggen, Zundert is een complex bier, dat zijn geheimen niet direct prijs geeft. Het bier heeft een zoete aanzet met een kruidig aroma, gevolgd door een aangename bitterheid die lang blijft hangen. Het bier komt het best op z’n recht op keldertemperatuur van ongeveer 10 oC. Zundert trappist is verkrijgbaar bij slijters en in de horeca door heel Nederland en België. Om de rust in de abdij zo min mogelijk te verstoren zal de brouwerij niet open staan voor bezoekers en een gelimiteerde productie kennen.  

De naam van trappistenbrouwerij De Kievit verwijst naar de oorspronkelijke boerderij van de abdij. Sinds de stichting in 1900 hebben de monniken in Zundert via het boerenbedrijf in hun levensonderhoud voorzien. De brouwerij is een voortzetting van die traditie. De brouwerij is gerealiseerd in de zogenaamde ‘Open Tas’, de hooiopslag van de voormalige boerderij. De kenmerkende betonnen dakspanten zijn nog steeds zichtbaar.

Abdij Maria Toevlucht behoort tot de Orde van de Cisterciënzers van de Stricte Observantie, ook wel bekend als Trappisten. De monniken en monialen van deze abdijen leven volgens de ReBenedictus. Zij beleven het adagium ‘Ora et labora’ – ‘bid en werk’. Om in hun levensonderhoud te voorzien en personen in nood te kunnen steunen, vervaardigen zij velerlei producten. De monastieke 

gemeenschap bepaalt het beleid en stelt de economische middelen ter beschikking. Een bier mag zich uitsluitend trappistenbier noemen wanneer het gebrouwen is binnen de muren van een trappistenabdij, onder verantwoordelijkheid van de kloostergemeenschap.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten