h

h
Niet alle produkten zijn in alle Mitra slijterijen te koop en voor sommige artikelen geldt op = op

dinsdag 10 december 2013

Virgin Oak Whisky

Wat zijn virgin oak whisky's?
Deze whisky is alleen gerijpt op nieuwe eiken vaten. Dus geen vaten die eerst voor sherry of bourbon whiskey gebruikt waren. De whisky industrie gebruikt van oudsher sherry en bourbon vaten omdat deze ( 2e hands!) goedkoper waren in aanschaf, en door de rijping van andere drank een eigen karakter kregen. De reden waarom toch voor duurdere vaten gekozen werd om goede whisky te maken, is dat de voorraden oudere whisky wat aan het slinken zijn door de goede wereldwijde verkoop van Schotse whisky, en dan met name de exclusievere varianten. Men wilde weten wat het effect van nieuwe vaten op de whisky had. Inmiddels weten we dat de effecten van Virgin Oak groot en positief zijn. De whisky rijpt sneller, de intensiteit van de geuren en smaken is hoger en men kan ook hele mooie oude whisky maken van Virgin Oak.
Helaas tot op heden werden er alleen kleinere aantallen geproduceerd, dus steeds waren de whisky’s op Virgin Oak gerijpt, snel op. De Ealanta is al bijna niet meer te koop, en wordt door schaarste al snel (veel) duurder.
Er zijn deze maand twee nieuwe Virgin Oaks op de Nederlandse markt gekomen. Helaas weer een zeer klein aantal, gemiddeld per soort maar 150 flessen voor heel Nederland. Helaas omdat de beide whisky’s erg goed zijn, en van (bijna) hetzelfde hoge niveau als de al genoemde winnaar van 2013, de Glenmorangie Ealanta.
Auchentoshan (bekend van het 3x distilleren van de whisky) heeft een Auchentoshan Virgin Oak die nu te koop is. Zachte zoete kruidigheid , met vanille, kaneel en nootmuskaat en citrus tonen. En ook de Highland whisky Glen Garioch heeft een fantastische Glen Garioch Virgin Oak. Ook een mooie zachte en zoetere whisky met karamel en vanille in een sinaasappel-marmelade omgeving. Zeer intens en complex van smaak, krachtiger en dieper dan de elegantere Auchentoshan. Maar beide erg goed en zeer beperkt verkrijgbaar!
In de Mitra in de Kersenboogerd is op 10 december nog verkrijgbaar:
1. Auchentoshan Virgin Oak 2x
2. Glen Garioch Virgin Oak 1x
3. Deanston Virgin Oak onbeperkt
4. Glenmorangie Ealanta 1x  verkocht

Geen opmerkingen:

Een reactie posten