h

h
Niet alle produkten zijn in alle Mitra slijterijen te koop en voor sommige artikelen geldt op = op

maandag 20 september 2010

Ouzo 12


Ouzo (ούζο) kan je zowel puur als met koud water drinken. Puur is de drank helder, maar als er water toegevoegd wordt, dan krijgt de ouzo een wittige kleur, dit komt door de anijsolie die in de ouzo verwerkt is. Ouzo kan je beter niet in de koelkast bewaren, omdat er dan kristalachtige schilfertjes in komen. Ouzo heeft een alcoholpercentage van rond de 44%, het wordt gemaakt van anijs en water, geperste druiven en verschillende kruiden. De precieze verhouding verschilt per merk.

Ouzo wordt veel in Griekenland gedronken en mag alleen ouzo heten als het in Griekenland gemaakt wordt. De naam ouzo is vanaf 1989 geclaimd door Griekenland en mag alleen onder die naam in Griekenland geproduceerd worden. Het is te vergelijken met de Franse Pernot. De afkomst van de naam Ouzo is niet met zekerheid bekend, maar men zegt dat een bedrijf dat de drank naar Marseile uitvoerde op de kisten de woorden "Uso Massalia" had staan, wat wil zeggen "voor gebruik in Marseille". Deze zin werd later synoniem voor goede kwaliteit ouzo, Massalia werd weggelaten en van Uso maakte men Ouzo.

3 opmerkingen:

 1. er zit geen anijs in ouzo!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik ben er nog nooit bij geweest, maar volgens de bronnen:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Ouzo

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik weet niet wie 'anoniem' is, maar veel weet hij/zij niet van ouzo. er zit anijszaad en/of steranijs in. alleen in slechte ouzo worden deze ingrediënten voor een deel vervangen door venkel, die veel goedkoper is,

  peter

  BeantwoordenVerwijderen