h

h
Niet alle produkten zijn in alle Mitra slijterijen te koop en voor sommige artikelen geldt op = op

dinsdag 29 januari 2013

Preuillac

Chateau Preuillac ligt in het noorden van medoc bij het plaatsje Lesparre. Preuillac bestaat sinds 1869. Honderd jaar later werd het Chateau in vervallen toestand verkocht aan Raymond Boët. Met de nodige voortvarendheid werden de bijbehorende 30 hectare herplant met jonge wijnstokken en werden de wijnkelders opnieuw operationeel gemaakt. Omstreeks 1980 werd ook het kasteel zelf flink gerenoveerd en kreeg het zijn statige allure terug. In 1998 kwam het Château in handen van Mau en Dirkzwager, waarna verdere verbeteringen aan de wijngaarden en kelders werden uitgevoerd. Preuillac is een cru bourgeois sinds 1932. Een vrouwelijke wijnmaakster voert de dagelijkse scepter, Jean-Christophe is op de achtergrond actief met het wijnmaken.
De wijnen van Preuillac hebben ontegenzeggelijk kwaliteit. Toch is een cru bourgeois verkopen uit de Medoc niet makkelijk. ‘We zijn eigenlijk net zo druk met verkopen, als met wijn maken. Tegen de tijd dat we het ene jaar hebben verkocht begint de verkoop van het jaar daarna weer’, verzucht Mau. De cabernet sauvignon, cabernet franc en merlot worden apart gevinifieerd in prachtige grote foeders. Deze foeders zie je bijvoorbeeld bij het beroemde huis Beaucastel in Chateauneuf du Pape, maar niet zo snel bij cru bourgeois in de Medoc. Dus wel bij Preuillac. De foeders zijn oud en moeten vaak gerepareerd worden, vandaar dat Jean-Christophe zo zijn vraagtekens erbij heeft. Het ziet er in ieder geval schitterend uit.
 
Het chateau heeft 30 hectaren wijngaard om het mooie kasteel heen, de grond telt in totaal 42 hectares. Het jaar 2005 is duidelijk op dronk. De wijn heeft fruit van bessen die tegen de tannines opkan. De jaren 2006, 2007 en 2008 zijn sappig, de drogende tannines hebben nog wel tijd nodig. Het jaar 2009 is paars en jong. Opvallend is hier dat het fruit nu al de stroefheid aankan. Dat belooft wat, dit jaar. Preuillac maakt ook nog een single vineyard wijn: Emotion en een tweede wijn: l’Esprit de Preuillac.
Meer info hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten