h

h
Niet alle produkten zijn in alle Mitra slijterijen te koop en voor sommige artikelen geldt op = op

dinsdag 19 oktober 2010

Beerenburg of Berenburg

Kruiden zijn trendy, bij Sonnema weten ze dat al 150 jaar. In Nederland is Sonnema Berenburg zonder enige twijfel dé favoriete kruidenbitter. De Friese nummer 1 in gedistilleerd, inmiddels ook internationaal actief, viert dit jaar haar 150 jarig bestaan en introduceert vol trots de eerste 1,5 liter Sonnema Berenburg.
  • Sonnema Berenburg is een Friese kruidenbitter, die in 1860 is bedacht door Fedde Sonnema uit Dokkum. De naam wordt slechts met één e geschreven, omdat Sonnema niet de rechten had de naam Beerenburg, van de ontdekker Hendrik Beerenburg, te gebruiken (deze rechten liggen bij distilleerderij Weduwe Joustra). Het recept is nog steeds geheim.  
  • Beerenburg is een op kruiden getrokken Nederlandse gedestilleerde drank met een alcoholpercentage van rond de 30%.
  • Een bittertje (ook kruidenbitter of een glaasje bitter) is jenever of brandewijn waarin een mengsel van kruiden heeft getrokken. De drank bevat minder dan 100 gram suiker per liter, anders wordt het een kruidenlikeur genoemd.
  • Als de kruiden getrokken worden op basis van jenever spreekt men van Beerenburg. Worden de kruiden echter getrokken op brandewijn, dan is het een kruidenbitter of kruidenlikeur. 
  • De oorspronkelijke Beerenburg (met een hoofdletter, twee e's in de eerste lettergreep en een g aan het einde) werd begin 18e eeuw gemaakt door Amsterdamse jeneverstokers die een geheim kruidenmengsel van de kruidenhandelaar Hendrik Beerenburg gebruikten. Deze had een winkel gevestigd aan de Amsterdamse Stromarkt vlakbij de Haarlemmersluis. Deze kruidenpakketjes werden vooral erg populair onder schippers, die een heilzame werking toedichtten aan het uit de kruiden gebrouwen drankje, dat door de lange reistijd meer tijd kreeg om te trekken. 
  • Al snel ontstonden er plaatselijke varianten op Beerenburg, die deze naam niet mochten gebruiken. Vandaar dat er diverse spellingvariaties op de naam Beerenburg zijn ontstaan zoals Berenburg en Berenburger.
  • Beerinnenburg is een halfzoete kruidenlikeur, geproduceerd door Weduwe Joustra beerenburgdistilleerderij uit het Friese Sneek. Beerinnenburg wordt gemaakt door aan de Beerenburg stroop en honing toe te voegen. Er wordt ook wel gezegd dat het 'Beerenburg voor dames' is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten