h

h
Niet alle produkten zijn in alle Mitra slijterijen te koop en voor sommige artikelen geldt op = op

maandag 21 juni 2010

Ile de Ré Cognac

De benaming “cognac” is
beschermd maar ook de wijngaarden
van het eiland Ile de Ré,
voor de kust bij La Rochelle, vallen onder deze beschermde herkomst benaming.

De jonge Cyril Camus, die nu aan het hoofd staat van het Cognac-huis Camus, vond op Ile de Ré de ideale wijngaarden waarvan de druiven de basis vormen van de Camus Ile de Ré cognacs (3stuks!) en waarbij hij de vergelijking met malt whisky zeker niet uit de weg wil gaan.
Het eiland

Op het eiland bevinden zich totaal zo’n 300 hectare Bois á Terroir wijngaarden, die al sinds mensenheugenis bewerkt worden door Rétais, de inwoners van het eiland.

De wijngaarden zijn aangeplant met de Ugni Blanc. Deze druif geeft de wijn een hoge zuurgraad en een betrekkelijk laag alcoholgehalte. De bodem is zandig en zilt en omdat de wijngaarden worden bemest met zeewier ontstaat een uniek product. Het klimaat is daar ook debet aan. Het aantal zonuren is ideaal. De winters zijn milder en de zomers koeler door de invloed van de Atlantische Oceaan en dat heeft uiteindelijk ook zijn invloed op de cognac zelf, want ook na distillatie is de invloed van de zee nog aanwezig.

De cognac

Na de distillatie wordt de cognac op vaten van 200 Liter gebracht om op het eiland te rijpen. De keldermeesters zorgen ervoor dat de invloed van het “hout” van de vaten minder sterk is dan bij de traditionele cognacs. Het resultaat is een bijzonder droge cognac; rijk aan natuurlijk jodium, droog met fruitige aroma’s. En net als bij de malt whisky’s van Islay, speelt de invloed van de oceaan een bepalende rol wanneer het gaat om het karakter van de Camus Ile de Ré cognacs.

BRON: WWW.COGNACREVIEW.NL
Vanaf begin juni te koop bij de Mitra in de Kersenboogerd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten