h

h
Niet alle produkten zijn in alle Mitra slijterijen te koop en voor sommige artikelen geldt op = op

maandag 29 maart 2010

Marulavrucht


Marula- of Olifantenboom ( Sclerocarya birrea). De Marulaboom groeit hoofdzakelijk in de warme vorstvrije regionen van subequatoriaal Afrika zoals in Noord- en Centraal Namibia en geeft zelfs bij minimale regenval een rijke oogst. Eén boom kan tot twee ton vruchten dragen. Deze lijken op pruimen en hebben een tot 4x hoger gehalte aan vitamine C dan Sinaasappels.
Een geschenk van de natuur voor mens en dier, want ook een aantal wilde dieren waaronder de olifant zijn verzot op de Marulavruchten. Om deze reden is de boom ook als "Olifantenboom" bekend geworden.

De Marulaboom staat bij de inheemse bevolking in hoog aanzien en komt in vele mythen en legenden voor. Bij verschillende stammen speelde hij een belangrijke rol in vruchtbaarheidsriten en is in de folklore nog steeds als "huwelijksboom" bekend. Ook heden worden door de landelijke bevolking onder de boom nog steeds huwelijken gesloten. Aanstaande moeders van het Venda-volk in Zuid-Afrika eten de gemalen schors om het geslacht van hun baby te beinvloeden. Schors van een manlijke boom zorgt voor de geboorte van een jongen en van de vrouwelijke boom voor een meisje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten