h

h
Niet alle produkten zijn in alle Mitra slijterijen te koop en voor sommige artikelen geldt op = op

maandag 28 februari 2011

The Balvenie - Peated Cask

Meestervakman David Stewart, Malt Master van de Schotse distilleerderij The Balvenie, lanceert een speciale, zeventien jaar oude single malt whisky. Deze Balvenie Peated Cask is een gedurfde combinatie van whisky’s met een verschillende finish, de een in geturfde vaten en de ander in vaten van nieuw Amerikaanse eikenhout. Het resultaat van een experiment dat bijna tien jaar terug begon.

David Stewart (1945) werkt sinds 1962 voor het bekende whiskyhuis William Grant & Sons, uitbater van distilleerderij The Balvenie. Met meer dan 45 jaar ervaring en door zijn grote vakkennis geldt hij als dé deskundige in het rijpen van single malts. Stewart heeft een hartstochtelijke passie voor experimenteren. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar de effecten van tijd en hout op het typische karakter van The Balvenie. Met The Balvenie Peated Cask bevestigt hij zijn meesterschap opnieuw. In deze whisky is de traditionele honingachtige volheid van The Balvenie behouden; nieuw zijn de kruidige en rokerige sensaties van geur en smaak.

Het begon in 2001, met de aankoop van een zwaar geturfde partij gerst van een plaatselijke leverancier. Het hieruit gedistilleerde vocht kreeg de tijd om te rijpen, totdat Stewart besloot om in te grijpen. De whisky werd in nieuw geprepareerde vaten overgebracht. Zodoende kwamen er vaten leeg te staan die zwaar geturfd gerstenat hadden bevat. Het hout van die vaten was inmiddels doordrongen van een peaty aroma. Bij wijze van experiment liet Stewart ze voor korte tijd vullen met 17 jaar oude Balvenie. Het resultaat was een sterk geturfde whisky. Door deze drank te mengen met een andere - eveneens 17 jaar oude - Balvenie, gerijpt in vaten van nieuw Amerikaans eikenhout, ontstond een immens complexe single malt: rijk en kruidig, met rokerige tonen. “Wij wilden onderzoeken wat precies het effect zou zijn van turf en Amerikaans eiken op The Balvenie single malt. Het resultaat is een prachtig complexe en unieke whisky met tonen van kruiden en rook maar met behoud van de karakteristieke honingachtige zoetheid die The Balvenie zo bijzonder maakt”, aldus Malt Master David Stewart.
De limited edition van The Balvenie Peated Cask heeft een consumentenadviesprijs van € 99,95 per fles en is beperkt verkrijgbaar vanaf november 2010.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten