h

h
Niet alle produkten zijn in alle Mitra slijterijen te koop en voor sommige artikelen geldt op = op

woensdag 31 maart 2010

Michel Schneider


Bij het horen van een naam zoals Michel Schneider of Jean Rosen probeer ik me altijd voor te stellen hoe zo’n man en zijn bedrijf er uit zien. Achteraan de veertig, gebronsd gelaat, een harde werker, die zowel in de wijngaard als in zijn kelder de klus maar moet zien te klaren om elk jaar opnieuw een goed product in de markt te zetten.

Echter de waarheid is geheel anders. Michel Schneider, Jean Rosen en nog tientallen van die Frans-Duits klinkende namen bestaan helemaal niet, althans niet als wijnmaker. Deze namen zijn niet allemaal ontsproten uit het gedachtegoed van een Cave Cöoperative, négociant-éleveur, Großkellerei of hun reclamebureau.
Neem nu "onze" Michel Schneider, van de Pinot Blanc Classic. Deze wijn, gemaakt van Pinot Blanc- cq Weißburgunderdruiven uit de Pfalz, is afkomstig van het bedrijf Zimmermann-Graeff & Müller uit Zell aan de Moezel.
1998 kocht ZGM de Firma Michel Schneider. Michel Schneider werd 1869 opgericht en behoorde lange tijd tot de grootste winery's van de Moezel.

De naam Michel Schneider is een merknaam, een naam die door ZGM wordt gebruikt voor wijn uit de Pflalz, gemaakt uit één enkele druivensoort zoals Weißburgunder, Riesling, Dornfelder, Spätburgunder enz. In ons land is marketingtechnisch gekozen voor de benaming Pinot Blanc, terwijl in ander landen Weißburgunder op het etiket staat (zie foto). Dit omdat de Nederlandse consument eerder geneigd is om wijn te kopen met een Franse benaming (Elzaswijn is immers zeer in trek in ons landje), als met een Duitse naam op het etiket.

Zo brengt ZGM uit Zell an der Mosel ook andere merkwijnen op de markt, zoals bijvoorbeeld Rudolf Müller (Moselwein) en Jacob Zimmermann.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten