h

h
Niet alle produkten zijn in alle Mitra slijterijen te koop en voor sommige artikelen geldt op = op

woensdag 6 januari 2010

Marc

Persresten van wijndruiven en wijn als basis voor een Marc, Trester, Grappa, Fine, Brandy, Weinbrand of Eau-de-Vie de Vin.
Het gaat om sterk alcoholische dranken die als basis de wijndruif hebben. Men komt ze over de hele wereld, overal waar de wijndruif maar wil groeien, tegen onder verschillende namen. Het best kan men een onderscheid maken naar de verschillende productietechnieken.

Men kan de wijndruiven persen en het sap laten gisten om vervolgens de verkregen wijn te gaan uit stoken, of de persresten laten gisten en deze uit stoken. Na het stoken kan men de verkregen brandewijn op eikenhout laten rijpen of op inox of glas houden.

1. Fine

Een Fine is een Eau de Vie de Vin vieilli en Fûts de Chène

Is deze gemaakt in het gebied rond de stad Cognac is de naam Cognac, in de Gascogne Armagnac, in het Champagnegebied Fine de la Marne, in de Bourgogne Fine de Bourgogne.

Opmerkelijk is het dat het vaak de minst aantrekkelijke wijnen zijn die de beste resultaten geven. Dit is het geval met zowel de Cognac als de Armagnac.

2. Eau de Vie de Vin

Een niet op vat gerijpte brandewijn van wijn komt men maar zeer weinig tegen.

3. Marc Vieux

Eau-de-vie de Marc vieilli en fûts de chène

Het aantal voorbeelden van dit produkt is erg groot. De meeste wijngebieden maken dit. Zo treft men naast de bekende Marc de Bourgogne ook Marc de Champagne en Marc de Languedoc aan. Hoe minder bekend het wijngebied hoe moeilijker het is om de marc te commercialiseren. Een uitzondering is hierbij Italië. Er zijn bijzondere gebieden waar welbepaalde druiven een prachtige marc geven. Zo is er de Grappa di Nebbiolo.

4. Eau de Vie de Marc

Eau-de-Vie de Marc Blanc.

Het is duidelijk dat in de meeste gevallen het uitstoken van de marc een vorm van restverwerking is. Het verkregen resultaat laat zich alleen maar goed drinken wanneer na lange lagering op vat de harde kantjes er wat vanaf zijn. Toch zijn er enkele uitzonderingen. Italië, het grootste wijnproducerende land ter wereld heeft natuurlijk ook grote hoeveelheden persresten. Hier noemt men het eindproduct Grappa. Het grootste deel van de grappa gaat zonder houtlagering op de fles. De Grappa di Moscato heeft een heerlijk aroma, maar de Grappa di Picolit is toch het meest speciaal. In de Franse Elzas kennen we natuurlijk prachtige Marc.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten